
LÀMPADA 1
LÀMPADA: SURYA-SIGH (Ainoa Merchan i Gemma Jané)
Aquest disseny consisteix en una caixa lumínica i relaxant. Té una llum tènue que permet ambientar l'espai donant una sensació de calidesa i espiritualitat. A la part superior hi ha un vidre que deixa passar la llum amb sorra al damunt, fet que permet al client jugar a fer dibuixos amb les mans i així tranquil·litazar-se. A més, el fet que es pugui moure aquesta sorra li dona més joc a l'objecte per poder intensificar més la llum o menys, escampant-la de la manera desitjada.
El so del fregament de la sorra amb la fusta i el vidre contribueix en la sensació de calma.
En un dels laterals d'aquesta caixa hi ha una sèrie de forats de diferents mides a través dels quals passa la llum i enfoca a diferents punts de la sala. En cas de no voler-ho, hi ha uns taps de suro pensats expressaemt per tapar-los.
Així doncs, la direcció de la llum va cap amunt però el comprador pot fer-hi variacions. La seva difusió és a través d'un vidre acetat, de manera que es vegi la llum però no faci mal ni es pugui observar l'interior de la caixa.
La capsa serà feta a partir d'una capsa de vi reutilitzada, de manera que les mides d'aquesta variaran segons cada unitat. En principi nosaltres hem calculat un tamany de 35 x 23 x 13 cm.
Els materials seran fusta reutilitzada, suro (extret de taps de suro d'ampolles de vi o cava), vidre acetat, paper vegetal per tonificar la llum, sorra natural i una bombeta tradicional amb llum càlida i un cable amb endoll, sense interruptor. Com que la majoria d'aquests materials ja tenien una funció prèvia que ja no es fa servir, d'aquesta manera són més amortitzats i no cal gastar-ne de nous. La seva textura serà la metixa de la fusta polida, suau, per buscar una bona ergonomia.
No serà un objecte lleuger, doncs està pensat per ser estàtic, però el seu pes, moderat, no impedirà la seva mobilitat, sense ser dificultada.
La font d'energia serà electricitat per evitar les piles i s'il·luminarà al mateix moment en què s'endolli a la corrent.
El disseny està pensat per a un públic força general, encara que a partir de certa edat. Amb els nens petits pot ser interessant com a joguina curiosa, relaxant i creativa. Però si són nadons és millor que estigiu fora del seu abast.
A més, en cas que es perdin els taps de suro n'hi haurà de recanvi fets expressament.
El seu nom l'hem escollit partint de dues paraules: Surya, un nom propi d'origen hindú que significa "aquell/a que il·lumina", i està relacionat amb la sort, la misericòrdia i l'energia vital, fet que relacionem amb l'espiritualitat de l'objecte i la seva funció d'il·luminar. L'altra paraula és sigh, que en anglès significa sospir, també relacionat amb l'espiritualitat i el desestrés.
El seu cost aproximat serà de 18 euros.
ESBOSSOS
PRESPECTIVA CÒNICA

DIÈDRIC

REFERENTS
2. JARDINS ZEN



Ens van donar la idea d'utilitzar la sorra per a la relaxació i dibuixar amb ella
3. RAY EAMES,Moulded lywood Splint Sculpture, 1942/43.

Una altra font d'inspiració va ser un de les escultures de disseny que vam veure dimecres passat al CaixaFòrum, en l'exposició Objectes de Desig. En realitat no ens vam inspirar en l'obra, sinó en l'ombra que projectava a darrere.
PACKAGING 1

LÀMPADA 2
Finalment hem decidit canviar una mica la idea de la nostra làmpada. Ara consisteix en una capsa de vi però només d'una ampolla, de manera que té una mida més estreta, i la seva utilitat és com a caixa per guardar-hi objectes i com a làmpada ambiental.
La tapa és corredissa, i sota aquesta hi ha una altra capa de fusta, també corredissa, amb forats en forma de cercle i de diverses mides que permet deixar passar la llum. Així, si la persona la vol fer servir com a caixa, la té amb una tapa 100% opaca, però si en algun moment vol que faci llum, només cal treure la tapa del damunt i així la llum es filtrarà pels forats. Això té un avantatge, i és que com que la tapa del damunt és corredissa, es pot deixar, per exemple, la meitat de la caixa tapada i l'altra al descobert, i així graduar la quantitat de la llum desitjada.
A més, conservem la idea dels taps de suro per tapar els cercles, de manera que el client té multiples opcions.
Per veure-ho d'una manera més clara adjunto unes fotografies que he fet amb una caixa de vi que he trobat per casa i amb un regle de fer circumferències imitant la capa intermèdia entre la tapa i la caixa, així s'entenen les diferents possible posicions:




PACKAGING 2
Per al packaging de la nostra làmpada hem volgut crear un disseny semblant al que ja teníem prèviament. Es tracta d'una caixa normal feta de cartó reciclat amb el nostre logo a la part davantera. La nostra capsa igual que la làmpada té una doble funció que fa que sigui reutilitzable. Quan es desplega la tapa la capsa es converteix en un marc per a posar-hi fotos. Per això consta d'unes pestanyes a la part superior lateral les quals quan es treuen fan de suport pel marc. D'aquesta manera li podem donar una segona utilitat a una capsa, convertint-la en un objecte quotidià i que normalment compraríem en una botiga.
Aquest seria l'embalatge de la nostra làmpada:




