top of page

DURANT LA VISITA

JOSEP RENAU:"El combat per una nova cultura"

El Born Centre Cultural presenta aquesta exposició dedicada a l’artista valencià Josep Renau (1907-1982), la més gran fins ara feta a Catalunya. Pintor, cartellista, muralista, Renau és una figura cabdal de l’art combatiu i clau en la introducció de les noves avantguardes a Espanya. L’obra d’aquest polifacètic artista està marcada per un llenguatge innovador i l'ús audaç del fotomuntatge.   

Del 13 de juny al 13 d’octubre, El Born CCM recordarà aquest artista i intel·lectual amb una selecció de més de 100 peces, la majoria cedides per l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), i també procedents de la col·lecció privada Ibán Ramón, del CRAI – Biblioteca del Pavelló de la República, de la Biblioteca Valenciana, de l’Arxiu José Huguet i del Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca (Ministeri d’Educació, Cultura i Esports).

A través d’un centenar de peces podem veure la seva producció, des de l’estètica art déco i les seves primeres obres dedicades a la publicitat fins als seus imponents cartells propagandístics que van marcar l’estètica antifeixista durant la Guerra Civil.

Renau entenia l’art com una eina contestatària, no només en el missatge sinó també en la forma i l’estètica. De seguida va trencar amb el llenguatge artístic de l’època i va ser un creador molt particular, col·laborant durant tota la seva vida en publicacions com La Revista Blanca, Estudios o Orto, revistes d’idees àcrates. També va impulsar la revista Nueva Cultura (1935-1937), on va reflectir la seva lluita contra el feixisme.

Durant la Guerra Civil va ser director general de Belles Arts del Museu del Prado i va preservar el llegat artístic dels bombardejos. També va ser la persona que va convèncer Picasso per pintar i exposar el Gernika al Pavelló de la República l’any 1937. La major part de la seva producció artística va ser a l’exili, amb murals, cartells, fotomuntatges i collages com The American Way of Life, una feroç crítica al capitalisme i al racisme. També va ser professor i guia de molts i moltes artistes a l’Alemanya de l’Est.

 

Va tornar de l’exili el 1976 i es va retrobar amb un gran reconeixement dins dels cercles intel·lectuals, però no de la institució valenciana.

 

Renau volia deixar tota la seva obra a la terra que el va veure néixer i també que servís de llavor per seguir creant amb una perspectiva crítica. Ara trobem aquest llegat Barcelona, una cita imprescindible.

 

L’exposició, comissariada per Juan Vicente Aliaga, repassa en quatre grans àmbits la trajectòria artística i personal de Josep Renau:

 

1. LA FORJA D´UN ARTISTA (1907-1939) Els inicis artístics i la implicació amb el govern de la II República

 

2. L’EXILI MEXICÀ (1939-1958) La consolidació artística, el compromís polític i les turbulències de l’exili

 

3. THE AMERICAN WAY OF LIFE La seva obra més coneguda: una sèrie de fotomuntatges polítics imprescindibles

 

4. ELS ANYS DEL TELÓ D´ACER I EL FINAL (1958-1982) L’exili a Berlín Oriental: llums i ombres a un país comunista

OPINIÓ PERSONAL: La exposició em va agradar en general, tot i que hi havien obres que no vaig cabar d'entendre o que potser no em van acabar d'agradar del tot, ja fos pel tema que tractava o per la manera de plasmar-ho, però en general tota la exposició hem va semblar molt interessant i hem va agradar.

YOUNG GALLERY WEEKEND: "(Al)most life, after all"

Centrat en les noves tendències de la cultura i la tecnologia, Young Gallery Weekend és el festival triat per a la presentació del programa de producció de NewArtFoundation i Hangar amb la col·laboració de la Col·lecció Beep d'Art Electrònic, el resultat del qual és l'obra de Kenneth Dow, Patricio Rivera i TopLab, peces que s'exposaran en companyia d'una exquisida selecció d'instal·lacions, obres d'art digital, sonor i electrònic de catorze destacats artistes.

La vida és Art a través dels seus mecanismes, xarxes de dades, computació, robòtica, ciència, xarxes virtuals i reals, una cyborización present, bàsica, a través de petits neuroestimuladores, marcapasos que condicionen el batec del cor, passió a cop de "like". El teu futur ja no està disponible, és passat.

Obres amb essències de vida, no només en la seva creació, sinó en la representació del llenguatge, la comunitat, la naturalesa, reaccions humanes, els records, el posthumanisme...la trobada de diversos camps de coneixement a partir de la tecnologia, del téchné, que l'art vela i revela. En la seva reflexió a la recerca de l'essència de la tecnologia, Heidegger la va redefinir com alguna cosa que va més enllà del merament instrumental, i que només es pot revelar a través de l'art, en l'essència de la vida, actual, la font de la vida, El Dorado.

YGW en col·laboració amb NewArtFoundation, Hangar i la Col·lecció Beep d'Art Electrònic, generen una proposta en la qual l'antropocentrisme no només queda qüestionat, és vetat, mitjançant radicals impulsos electromagnètics, comunitats robòtiques, meduses alienígenes, paisatges virtuals més pròxims que els reals; de debò som necessaris?

 

OPINIÓ PERSONAL: Les obres de la exposició no tenien cap ordre i cap destacava més que una altre. En la meva opinió, totes tenien alguna cosa especial i abstracte. Les obres no tenien gairabé cap relació entre elles, i a part el fet d'utilitzar animals vius per fer "art" no hem va semblar bé. Per això aquesta exposició no hem va agradar tant, de totes les obres, solament em van agradar una o dues.

WhatsApp Image 2019-10-13 at 11.03.55 (2
WhatsApp Image 2019-10-13 at 11.03.55 (3
WhatsApp Image 2019-10-13 at 11.03.55 (4
bottom of page